Posts

Zikir dibulan Ramadhan

Image
Assalamualaikum.

Syukur Alhamdulillah ,harini  sudah sampai kepada hari ke empat Ramadhan . Terima kasih Allah untuk segalanya.

Ramadhan hadir hanya sebulan dalam setahun , rebutlah segala peluang yang ada. Amalan dan ganjarannya. Usah terlalu akur dengan kehendak dunia sehingga kita lupa kewajipan untuk akhirat.

Tahun depan belum pasti kita jumpa Ramadhan lagi atau tidak. Pelbanyakkanlah berzikir , membaca Quran dan bersedekah dibulan mulia ini.

Semoga semua urusan kita dipermudahkan dan berjalan lancar, Aamiin ya Robbal alamiin.. selamat beramal.

Nota maq : pesanan ini buat diri sendiri jugak.

Ilmu ,jangan berhenti gali

Image
Assalamualaikum.



Bulan Ramadhan ini aktiviti maq di kelas muslimah, cuti. Ada takda muslimah yang aktif tiap hari jumaat itu kenalah gali ilmu dilaman social atau dimana mana je laman yang boleh dibuat ilmu. Dan pastikan ilmu yang digali itu ilmu yang sahih. Bukan ilmu silap mata atau ilmu hitam ! Hati hati ya .


Bila anda dah tertarik dengan sesuatu perkara, pastinya anda akan pasang niat . Iaitu,  nak tahu lagi ,lagi dan lagi. Begitu juga dengan ilmu. Alhamdulillah , bila dah mula berjinak dengan gadjet ni ,maq lebih kepada , nak cari ilmu apa bila online fb ? Nak baca info apa bila online twitter ? Nak copy paste ayat berguna apa bila buka whatsapp ?

Mustahil maq nak cari jodoh bila online kan? Hahha kalau ada pun ,  jodoh pun agaknya takut kalau nampak maq online sebab dah jelas lagi nyata maq ini kan isterinya  orang ! Hehe apalah yang maq merepek ni maq ?

Zaman serba canggih ni , dah takda masa nak buat gossip atau memerhati kekurangan orang keliling . Pada maq , bila online tu …

Kata kata maq

🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
Memang asalnya manusia dari tanah , tetapi janganlah jadikan diri kita lebih kotor dari tanah yang di selaputi oleh pelbagai najis . Ingat ! Sangat jauh bezanya antara manusia dan tanah yang dipijak itu.
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁

Doa sebelum berbuka

Image
TIPS PERTAMA BAGAIMANA UNTUK MERAIH PAHALA "RAMADHAN" (AMALAN YG SOHEH SEBELUM BERBUKA PUASA)



Assalamualaikum ,
Sempena bulan yang mulia ni , maq nak kongsi sedikit tentang apa yang patut kita ambil peluang menjelang masuknya waktu berbuka puasa.

Orang kita kebanyakkan tak tahu, time nak berbuka lah sibuk nak siap siap kan hidang, hinggakan masa azan pun sibuk sibuk lagi tengah menghidang. SEBENARNYA ada perkara penting yang sangat BESAR yang PERLU kita tahu, TETAPI selama ni kita tidak tahu dan mungkin tak pernah lakukan kerana tidak ada ilmu tentangnya.

Subhanallah.

Ibnu Majjah meriwayatkan hadis di dalam kitab sohehnya iaitu Sunan Ibnu Majjah,
Kata Nabi s.a.w yg maksudnya lebih kurang Allah SWT tak tolak permintaan pada seseorang yg BERDOA ketika ia hendak berbuka. Subhanallah.

Kita tak pernah buat kan? Kerana itu kalau kita pergi ke negara arab contohnya di Mekah, lagi 5 minit sebelom berbuka mereka bersungguh sungguh mengangkat tangan berdoa, menangis nangis sehinggala…

Kesilapan besar dalam berpuasa

Image
Assalamualaikum .



*Tips Melalui Ramadhan - Dr Norhissam*

Mengikut kajian kesilapan besar yang sering terdapat dalam berpuasa;

1. Menghimpunkan makan malam dengan berbuka puasa adalah kesilapan. Nabi buka puasa dengan 3 biji kurma (atau makanan yg tinggi pottasium seperti makanan bergula perang , bukan bergula putih) dan air kosong. Sebab buka puasa bukan untuk perut tetapi untuk beri tenaga kepada hypotanamos (otak dalam otak). Satu cara elakkan hidang makan malam didepan semasa berbuka. Hypotanamos yang keletihan berfungsi sepanjang hari akan tidak berfungsi dengan betul sekiranya makanan masuk dgn banyak semasa berbuka. Ianya menyebabkan masalah serius kesihatan.

2. Jangan window shopping ke bazar ramadhan. Ia akan mengganggu fungsi kawalan hypotanamos. Ianya menyebabkan kita hilang perhitungan untuk terus membeli makanan yang kita tidak perlu.

3. Jangan lewatkan solat maghrib.
- Makanan yang dimakan menghasilkan tenaga untuk diagihkan keseluruhan tubuh melalui sel. 1 kilo berat ba…

Kata kata Maq

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸"  Bila nak cari seorang sahabat tidak perlu lah yang punya ciri sama seperti imam muda atau ustazah pilihan tapi carilah seorang sahabat yang bila dia berkata kata, dia guna akal dan bila dia menyentuh kita , dia guna hati "  πŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈπŸŒΈ

Solat Tarawih dan Wanita

Assalamualaikum.


WANITA SOLAT SUNAT TARAWIH DI RUMAH LEBIH AFDHAL.

Wanita sebenarnya tidak digalakkan untuk bersolat jemaah di surau atau masjid.orang perempuan lebih afdal solat di rumah dan pahalanya adalah lebih besar.

Selain menghindar diri dari fitnah, wanita yang solat di rumah dapat berehat rehat di dalam melakukan ibadah solat sunat seperti sunat terawih. Sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga.

Bayangkan solat sunat terawih yang dikerjakan di surau atau masjid dilakukan tanpa rehat, kadang kadang laju..

Selalunya kita buat sunat terawih 10 rakaat dengan 5 salam dan diikuti dengan witir 3 rakaat 2 salam. Kalau buat kat rumah, buat 4 rakaat lepas tu boleh rehat rehat sekejap. Katala kita nak tengok Ustaz Don sekejap, lepas tu sambung lagi untuk menghabiskan lagi 6 rakaat. Lapar la pulak, berhenti makan sekejap lepas tu sambung witir 3 rakaat..

Tetapi kalau dah bagi duduk, rasanya boleh direct habiskan jer 13 rakaat solat sunat …