Posts

Anugerah

Image
Assalamualaikum.

Seorang sahabat maq tegur maq tempohari ,maq kenapa blog sunyi ? Apa cerita ?

Alhamdulillah Wasyukurillah, bila usia bertambah , banyak urusan yang akan diuruskan . Termasuklah urusan dunia dan urusan untuk bekalan akhirat.

Dengan Rahmat bersama kasih sayang dari Allah swt, pada 4 April 2018 , maq dan encik suami telah dianugerahkan seorang cucu perempuan pada lebih kurang  pukul 2.00pagi dengan cara pembedahan.

Dan pada harini , baby dan mamanya berada dalam kesihatan yang memuaskan. Alhamdulillah.

Perjalanan menjadi seorang "Tok mak" baru bermula. Semoga kehadiran Ainul Mardhiah bakal memberi keceriaan dan menambahkan lagi seri rumah tangga tok ayah dan tok mak . Eah tua nya bila dah dipanggil " tok " 😩 .

Jenis makcik halia yang lambat sedar diri ni , 😂

Apa pun maaf kerana buat masa ini maq belum dapat updatekan gambar si cilik tu dimana mana laman social. Ini diatas permintaan kedua ibubapa baby. Esok esok kalau dah dapat keizinan, Ainul baka…

Minyak angin aromatherapy Freshcare

Image
Assalamualaikum.

2018 ni , umur  dah 49 tahun ,manakala  tahun depan dah jadi wargaemas dah kot ,inshaAllah. Apa yang paling ketara bila dah cicah ke ambang usia senja , banyak sudut boleh di edit . Bukan je wajah ketika selfie tapi iman dalam diri , silaturahim sesama ahli keluarga , tanggungjawab terhadap pasangan dan ahli keluarga lain juga masyarakat. Semua boleh diedit , semua boleh dinaik tarafkan. Kerana menurut  kata Ulama' , pada usia 50 tahun , kita hanya perlu menghitung apakah yang belum dibuat untuk mati. Tak perlu lagi berebut untuk dunia .

Namun ada sesuatu keadaan dimana orang berusia 50 tahun tak boleh nak edit edit atau naik taraf. Apakah ? Hehe sakit sakit badan. Otot cepat cramp , pinggang senang letih ,  sendi cepat lenguh . Ini akan dialami oleh semua wargaemas. Maq pun dah ada dah sikit rasa seperti diatas tu. Terutama bila pergi shopping , turun naik shopping mall . Letih nya semacam jek hehe.

Baru baru ni maq diperkenalkan oleh sesaorang dengan minyak ang…

Parut kenangan

Image
Nota Maq : jangan biarkan anak kecil pegang atau membawa atau bermain dengan bahan  yang diperbuat daripada kaca , kemalangan berlaku dengan sekelip mata. Na'uzubillahiminzaliq ..

Faktor usia

Image
Assalamualaikum

Nampaknya idea diblog maqnie nurseri ni makin lama makin lusuh , blog terbiar lengang tanpa kata kata. Mentang mentang blog peribadi katanya , asyiklah sunyi dan sepi .

Pada maq untuk apa menaip jika ayat tak beri semangat atau ayat makin menutup jalan untuk majukan diri.

Tak salah luahkan isi hati ,lagi lagi pada blog peribadi ,namun mustahil hasil anda tidak dibaca atau mustahil kata kata anda tiada yang terasa.

Berpada padalah dalam menyusun ayat. Tak kira di ruang komen mahu pun ditimeline sendiri.

Ada masa ,maq sendiri akan terlepas kata kata yang tak elok , dan bila maq sedar , cepat cepat maq akan delete ,supaya tak ramai lagi pembaca yang terasa hati.

Owh ,mungkin juga cara kita berbeza ,maq faham . Orang muda jiwa selalu panas dan cepat berbahang ,berbeza dengan peringkat emak emak ni , kadang hot ,kadang cool . Inikah yang dinamakan faktor usia?

Nota maq : ponteng puasa tahun lepas dah habis bayar kah ? Tanya jek .. 🙊


Gelora jiwa

Image
Assalamualaikum.

Minggu ni dan minggu mendatang merupakan minggu penantian bagi maq dan ahli keluarga . Akhir March 2018 atau awal bulan April 2018 - anak sulong maq akan melahirkan anak pertamanya. Bila detik makin hampir , debaran terasa pula bagi pihak maq. Allah hu ..

Semoga dipermudahkan semua urusannya  dan proses melahirkan berjalan lancar . Apa yang maq dapat ungkaikan tentang perasaan ini untuk kalini ,


" penantian itu satu penyiksaan "


hehe dasyat kan?

Dulu masa sendiri nak bersalin takda pulak nak rasa macamni . Elok jek bawa perut ke hulu kehilir . Tapi bila giliran anak sendiri , macam macam rasa dah menjelma , Allah hu akhbar...



Nota bakal nenek : kekalkan Doa yang baik baik untuk semua , aamiin ya Allah..





Pengaruh

Image
Assalamualaikum , selamat pagi buat semua seisi alam maya.

Harini Sabtu 3/3/2018 . Cepatnya masa berlalukan. Betapa ringkas Allah mencantas masa kita sehingga kita tak perasan 2020 dah tinggal setahun lebih je lagi. Ternyata ,kehendak dunia telah buat kita leka. Masa berjalan meninggalkan kita selaju roket diangkasa . Kalau dulu bila sebut wawasan 2020 , automatik kita kata ,

" eleh tah jumpa ke idok cik Peah oii ,lama bebeno lagi tu , 2020 ! "

Hehe itu dulu !

Dan harini juga bersamaan 16 jamadilakhir 1439Hijriah.  Apa yang maq pernah baca , mengikut kata sorang pakar agama , dunia hanya kekal selama hanya 1500 tahun hijriah ( selepas kehadiran Nabi Muhamad s.a.w. ) jika benar apa yang dikata oleh beliau , ternyata dunia ini dah tak lama dah lagi.

1500 - 1439 = ?

Sebagai hamba Allah , apa kah yang kita perlu lakukan? Ada baiknya kita fokus dunia dan akhirat. Nak fokus akhirat 100% pun nanti dunia kita terabai. Sedangkan cari rezeki pun ibadah dan dapat pahala . Melaksanakan…

Tips masak keladi

Image
Assalamualaikum.
Alhamdulillah wasyukurillah , sekali lagi Maq nak membebel dalam blog. Blog pun dah serupa dengan rumah hantu. Kejap ada isi ,kejap kosong  . Menunjukan betapa sibuknya tuan blog ini sekarang. Apa jek yang disibukkannya? Huhu terlalu sibuk dengan aktiviti 'orang tua tua' . Orang muda tak mahulah susah susah ambil tahu .

Hehehe takdalah , maq sekarang lebih fokus pada dunia realiti berbanding alam maya ni. Kalau anda nak tahu ,maq sebenarnya takut dengan " geng bawang " almaklom maq kan geng halia , 😂 . Ngeri !


Harini maq rasa seronok sebab hampir seumur hidup maq masak keladi tapi kesannya lepas makan tekak akan rasa tak selesa. Orang kata "tekak gatal" , ntahlah siapa yang gatal , tekak atau orang yang makan wallah hua a'lam , 😂


Bila jiran maq ada update kat group whatsapp yang dia ada jual keladi mawar. Maq pun teruja nak beli. Maq pun orderlah 2ketul keladi tersebut. Kata maq :

" 2 ketul tu ,akak kiralah berapa kilo nanti ya …