Posts

Ibubapa jenis apakah kita?

Image
Assalamualaikum.

Salam jumaat penuh barokah. Bila pagi tadi Batu Pahat mendung seharian, lepas asar ni mentari menyinari cuaca cerah penduduk disini. Alhamdulillah.

Bila online twitter, anak anak muda mula berborak berkenaan kes rogol pelajar sekolah yang belaku baru baru ni.Yang jadi tajuk utama,

KENAPA NAK SALAHKAN PEROGOL, SEDANGKAN GADIS TU PERGI KERUMAH BF NYA PADA PUKUL 4PAGI?

ahha ,pengguna twitter dengan aktifnya mengeluarkan pendapat masing masing. Sehingga ada kekeliruan timbul dikalangan mereka. Al maklom orang muda , darah cepat panas .

Maq sebagai orang dewasa dan seorang ibu yang punya 3orang anak perempuan hanya memerhati apa yang mereka bincangkan.

Ada yang salahkan si gadis kerana keluar pada waktu awal pagi macam tu.

Ada yang salahkan ibubapa sebab membiarkan anak gadis keluar rumah pada waktu yang tidak sesuai.

Ada yang salahkan perogol dan teman lelaki.

So maq nak salahkan siapa?



Itu saja yang ayat maq yang mampu maq share kat mereka. Sebab pada maq , dalam kes se…

Negara kita terkini.

Image
Assalamualaikum.

Alhamdulillah , minyak naik lagi katanya harini? Apakah rakyat layak bersyukur? Ya , bersyukurlah jika minyak  naik dari minyak takda dijual langsung harini.

Akhirnya semua pengguna pasrah. Nak kata apa lagi sebab nak bising satu dunia pun ,harga tetap serupa. Naik ,naik dan naik.  Untuk mengelakan dari dipandang sebagai tidak bersyukur ,rakyat terpaksa terima kenyataan. Teruskan kehidupan dengan macam macam lagi dugaan demi dugaan mendatang.

Allah maha mengetahui pada tiap kejadian. Dan DIA hanya menduga pada hambaNya yang DIA sayang.

Pasrah dan redha. Dengan cara itulah saja rakyat mampu buat untuk tenangkan keadaan ini. Apa yang lebih penting, kehidupan , anak anak , ahli keluarga kita masih boleh bergerak aktif . Tidak melarat ,tidak mengemis dinegara sendiri. Walaupun kehidupan zaman sekarang ni serba serbi tak masuk dek akal. Bak kata seorang rakyat Malaysia dibawah ini.


Ya , harga diri paling penting dijaga! Kena berharga tinggi !

Maq ada tonton satu video sec…

Makanan kegemaran Maq ?

Image
Assalamualaikum,
Selamat menjalankan tugas buat semua yang bertugas.Amboi lamanya maq perap entri ya. Idea tu ada datang bila mana maq tengah sibok buat kerja tapi bila dah berehat , lupa dah nak taip apa , kadang tu terus lupa dunia (  tidurlah tu jawabnya heee ) okey fine , ini disebabkan oleh faktor usia katanya .


Bulan November 2017 - genaplah usia rumahtangga maq selama 24 tahun. Kalau manusia usia 24 tahun ni,pastinya dah matang berfikir ,walaupun dia hanya mampu berfikir hal cinta dan kerjayanya sesaja,kan?

Tempohari masa maq dan encik suami sedang bersarapan dirumah kami. Maq ada ajukan soalan untuk beliau.

Maq : Ani kenal abang dari 1989  sampailah harini. Dan Ani pun dah masak dengan perangai abang , makanan kegemaran abang , kelemahan abang ,keistemewaan abang . Haaa .. Abang suka makan nasi goreng , apa jenis nasi goreng abang memang suka ,kan? Sekarang kalau abang dah kenal siapa isteri abang ni , abang tahu tak "apa makanan kegemaran Ani ?"

Encik suami senyum …

Firstime berurusan dengan Poslaju

Image
Assalamualaikum.

Zaman serba canggih ni banyak benda rupanya kita kena tahu. Kalau maq , benda yang maq baru belajar ialah macamana nak gunakan perkhidmatan Pos Laju .

Haa mesti lawak kan , benda dah bertahun tahun berkhidmat dinegara kita ini tapi maq baru belajar nak  belajar gunakannya? Sebelum ini semua urusan pos laju anak anak maq yang uruskan. Al maklom emak mereka ni tak reti memandu , tu yang tak lepas nak kemana mana. Dah nasib badan , mungkin dah ditakdirkan hanya dilahirkan sebagai penumpang bukan pemandu huhu ,  maq redha jek.

Ahad lepas maq ada ke Pos Laju di Tesco Parit Raja . Di Pasaraya tu , poslaju nya beroperasi sampai malam. Tapi maq lupa nak tanya malam tu tutupnya pukul berapa. Tapi maq pergi  lepas isyak haritu , mereka masih lagi beroperasi. Waallah hua'lam. Nanti ya bila maq pergi lagi ke situ maq tanya kan , diaorang habis kerja pukul berapa . Janji ?


Nak dijadikan cerita. Maq ni jenis kalut kalau buat sesuatu kerja yang pertama kali , 😅 "pengakuan…

Program pada usia yang tersisa.

Image
Assalamualaikum.

Alhamdulillah , harini Ahad yang cukup indah. Cuaca sekarang ni walaupun baru pukul 8.30 pagi tapi terik matahari sepertinya dah pukul 11 - 12 tengahari. Anda perasan tak? Ke , maq sorang jek yang rasa , almaklom snow white , huhu ,  ala, maq yang "perasan " rupanya . 😂

Semalam ,setengah hari masa maq dah habis kat kelas muslimah Taman Bukit Perdana. Bermula pukul 8pagi hingga ke pukul 12tengahari . Kami , para ibu yang tinggal ditaman ini sebenarnya dah buat satu group whats app ,iaitu group " al Quran dihatiku" .

Dalam group tu setiap ahli kena baca 1juzuk alQuran untuk jangka masa seminggu. Dan bila dah cukup 30minggu , bermakna dah khatam lah kami ni , itulah sebabnya diadakan program khatam tadarus alQuran semalam. Semua aktiviti kami dipantau oleh Ustazah ustazah yang telah mendapat tauliah dari Pejabat Agama Johor. Alhamdulillah. Walaupun ada yang kurang mahir ,kami berjaya lakukannya dengan bimbingan Ustazah ustazah kami. Terima kasih san…

Allah Maha Mengetahui

Image
Assalamualaikum.

Sejak akhir akhir ini maq dah tak berapa mahir nak update post guna note book, lebih selesa guna android. Padahal keypad notebook lebih sesuai dengan jari maq yang gebu gebas ni.



Apa pun kaedah , maq akan update juga apa yang maq nak . Sebab hanya menaip jek maq dapat lepaskan tekanan atau senang cakap , menaip boleh buat maq tenang. Mungkin anda tak percaya ,takpa. Itu adalah situasi yang maq rasa sendiri. Dan maq puas.


Dalam blog ni ,kalau dulu dulu maq lebih pada pemerhatian pada masyarakat sekeliling. Tapi rasanya cukuplah setakat itu. Dan sekarang ,dalam blog ini maq hanya akan berkongsi tentang dunia maq SAHAJA.  Walaupun aktiviti maq tak sehebat aktiviti orang lain ,tapi maq akan taipkan diblog ini walaupun hanya masak jejemput ikan bilis ataupun cuma pergi ke pasar malam . Ya ,aktiviti yang pada orang lain , semua tu aktiviti yang tak hipster langsung , takpa , asalkan maq puas !


Pada maq kepuasan pada maq bukan sesuatu yang boleh dinilai oleh sesiapa ,tapi p…

Air herba amalan Maq

Image
Assalamualaikum.

Selamat pagi pembaca yang dirahmati Allah . Pagi ini , pagi Jumaat yang sungguh tenang bagi maq ,bagi orang lain ? Waallah hua'lam.

Harini maq nak kongsikan pasal air herba yang maq dah janjikan sebelum ni. Air halba madu.

Mula maq kenal herba ni bila join group kat Facebook . Diaorang kata halba boleh buat badan segar bila bangun dari tidur. Dah ramai yang amalkan minuman tu.

Pertamakali bila maq dapat info ,maq akan rujuk digoogle kebenaran yang diviralkan tu. Banyak info maq dapat . Ada banyak cara kita boleh minum air halba tersebut.

Untuk sebagai minuman tambahan,maq ikut formula yang simple dan senang nak buat. Halba bersama madu.


Caranya:

3sudu makan halba
1sudu makan madu untuk 1cawan
1liter air

Masak air bercampur halba sampai mendidih. Bila dah mendidih , padam api , tutup periuk supaya wap herba tak hilang. Sejukkan. Tapis air halba yang dah sejuk. Masukan dalam cawan ,masukan 1sudu madu ,baki air halba simpan dalam petisejuk dibahagian chill. Kacau ma…