Posts

Hargai masa dengan anak anak

Image
Assalamualaikum.. Terfikirkah kita. Dunia kita sendiri sudah semakin laju meninggalkan diri kita sendiri. Kita kerja siang dan malam. Kita berusaha nak majukan kehidupan kita. Kita  bahagi bahagikan masa kita dengan anak anak kepada banyak ruang.

Kadang kadang masa mereka memang dengan kita ,kadang kadang masa mereka dengan cikgunya ,kadang kadang masa mereka dengan kawan kawan ,tapi kadang kadang juga mereka  hidup sendirian melayan diri. Sebab ? Sebab kita sedang sibuk berusaha nak hidup lebih selesa.

Dan seterusnya kita masih berusaha dan terus terusan berusaha nak majukan kehidupan kita, supaya hidup kita serupa dengan hidup orang lain dan kalau ada rezeki , kita nak hidup "lebih" sikit dari orang lain. Tanpa sedikit rasa letih . Bila rasa letihnya? Letih kita cuma bila balik rumah , bila lihat anak anak.

Betul?

Pasti!

Tak disangkalkan lagi  tujuan utama kita nak puaskan hati anak anak , kita nak ajar mereka bagaimana nak hidup senang kat dunia ini. Bagaimana cara susah…

Menantu vs Mertua

Image
Assalamualaikum..

Alhamdulillah , selesai sudah sebahagian dari aktiviti harian hari ini. Yang sebahagian lagi lepas budak pergi sekolah nanti,baru dapat sambung. Sekarang ni maq sedang tunggu anak transit balik dari sekolah rendah dan akan siap siapkan untuk dia kesekolah agama pulak.


Jika anda nak tahu ,  menantu lelaki pertama maq adalah peminat kereta. Apa jek jenis dan jenama kereta yang " wow " dia memang minat. Siap pasang niat ,

" inshaAllah ,one day i got you , "

😂 harap ayat tu tak salah tapi memang pernah terbaca caption seperti tu kat instagram miliknya . Sebagai emak mertua , maq hanya mampu aamiin kan jek dalam hati,lain lain tak mampu lagi der ...

Tengahari tadi beliau ada share gambar kereta kat group keluarga kami. Tapi nampaknya kami berdua jek yang berangan angan masa tu ,orang lain tu sedang sibok dengan komitmen memasing.




Haaa..Kalau dapat mertua dan menantu satu kepala macam ni , rasanya hari hari nak berangan pun boleh , 😂.. Adedeh

Perlu tukar ?

Image
Assalamualaikum.

Alhamdulillah sehari lagi usia bertambah. Apa yang diharapkan , usia hari ini lebih baik dari usia semalam. Dan begitulah seterusnya. Makin baik dan baik dan baik sampailah nafas yang terakhir. Pesan seorang sahabat sekolah :

**Berkumpul dengan orang2 soleh akan menaikkan iman.Berkumpul dengan orang2 alim akan menambah ilmu pengetahuan.Berkumpul dengan orang2 miskin dan anak2 yatim akan melembutkan hati.Ambillah manfaat dari setiap orang yg kita jumpai**

Terima kasih sahabat..InshaAllah.


Baru baru ni maq ada dapat koleksi baru untuk dipakai pada usia menjelang 49 tahun dan sempena menjelang bergelar nenek. Eh apakah bendanya  tu ? 





Tapi orang perempuan umur 49 tahun memang kena tukar penampilan ke? Maq rasa penampilan kalau sedap mata memandang ,ok dah kot , yang wajib ditukar ialah ilmu , iman dan amal .  3 benda tu yang kena upgrade kan , bagi tambahkan lagi kualiti untuk dipersembahkan kepada Pencipta nanti. Apa yang kita harapkan , moga Allah perkenankan.


Jangan bazirkan masa itu

Image
Assalamualaikum.
Baru habis cuti tahun baru cina ,makanya baru lah dapat masuk blog. Waktu cuti yang lalu , masa maq banyak dihabiskan bersama keluarga. Internet terpaksa on kejap kejap. Yang aktif hanya whatsapp dan instagram. Itu pun tengah malam sebelum tidur baru update kenangan di instagram tu.

Ye ,manfaati hari hari berkualiti bersama yang tersayang terutama anak anak. Sebab setiap masa semuanya akan berubah. Bila si kecil dah jadi remaja , yang remaja dah habis belajar mula bekerja ,yang dah bekerja dah berkeluarga . Semuanya belaku sebegitu pantas . Semuanya bakal berubah. Kalau kita tak manfaati detik detik itu sekarang ini,mesti terasa banyak masa sudah terbuang macam tu jek.


Selalunya ada orang  kata "kejap jek dah beso anak anak ko ek? "

 " ko fikir 24 , 23, 16 tahun tu masa yang sekejap ke Peah oiii " - bisik hati maq .

Nasib Peah tak dengar , 😂

Bila anak anak dah berkahwin , suasana nak manja manja ketika masa dia single tu dah macam lain. Bila dah …

Remaja 80an vs remaja harini

Image
Assalamualaikum

Alhamdulillah untuk semua nikmat Allah beri pada kita. Kadang kadang kita mengeluh bila harga barang asyik naik padahal tiap bulan gaji tetap masuk dalam poket , kalau takda ponteng atau cuti cuti lain , maka dapatlah gaji penuh ,syukur sangat sangatkan.  Terfikirkah kita pada orang yang pendapatannya tidak menentu tu? Macamana lah kan keluhannya. Barang mahal , kerja susah nak dapat , tekanan hidup yang makin mengarut ngarut. Allah hu , kesiannya.

Oleh itu lebihkanlah sabar ya , sebab jika kita rasa hidup kita susah , ada orang lain lebih susah hidupnya dari kita kat luar sana. Hargai apa juga milik kita ada sekarang ini.

Tapi pada pendapat maq , Rata rata remaja zaman sekarang tak kenal erti susah payah macam hidup kami sebagai remaja era 80an.

Dulu semua kena usaha sendiri. Cuti sekolah jek kena buat kerja partime. Bukan dalam Kfc atau McD atau shopping mall yang berpenghawa dingin tu tapi kat kebun kelapa ,kebun getah ,kebun sayur. Kadang tu kena kelaut kutip sipu…

Beza menuntut ilmu

Image

Jamu untuk cergas aktif

Image
Assalamualaikum

Alhamdulillah ,masih ingat yang maq ada blog ,hehe lama benau tak naip ni. Hampir aja terlupa yang diri ni ada blog yang dah aktif sejak 2011.

Sesaorang bertanya ," maq , buat blog ada income tak?"

Maq jawab : " ye ,jika blogger itu ada letak iklan iklan , masuklah sebab itulah antara pendapatan sampingan mereka. Selain review secara live dan buat promosi dilaman sosial lain. Tapi macam blog maqnie ini lebih kepada blog peribadi dan maq takda pasang iklan . Dulu adalah  letak nuffnang tu ,tapi dah remove sebab ,sebab,sebab? Haaa sebab takda sebab apa pun , saja nak remove nya ,hehehe"

Blogger review barang yang dia guna itu riak? Menunjuk nunjuk? Kerek ? Bangga diri ?  Haa itu hanya pendapat segelintir orang yang bukan blogger , tetapi bagi  mereka yang " berdarah blogger " itu sumber rezeki. Mungkin sumber rezeki pada pemilik blog atau mungkin sumber rezeki pada penjual barangan tersebut. Atau sumber rezeki kepada keduanya. Waallah hua&#…