ada rahmatnya diberikan begitu

As salammualaikum  dan salam sejahtera semua readers

bila kita lihat masyarakat disekeliling kita ni , tak semua nya dapat apa yang mereka hendak . contohnya 'anak' ! dalam sepuluh orang jiran pasti ada 1 atau 2 pasangan yang tidak berjaya memiliki zuriat mereka sendiri kan . sedangkan jiran yang lain siap merancang-rancang lagi bagi mengadjust kekukuhan ekonomi keluarga dengan bilangan anak ( barangkali lah )

sebenarnya ada rahsia kenapa pasangan yg di duga Allah untuk tidak mendapat zuriat sendiri tu . pada maq ,janganlah kita risaukannya kerana secara peribadi boleh maq nyatakan disini yang sebenarnya Allah beri kita peluang untuk terus beramal dengan melakukan ibadah yg sempurna dan melakukan kebajikan dengan hamba Allah yang lain untuk mereka !


bayang kan jika mereka ada anak kecil , bagaimana kah untuk mereka melakukan gotong royang bersama jiran tetangga mereka ? melakukan amal jariah dengan masyarakat setempat ?? mampukah hendak pergi hari-hari mendengar kuliah subuh di masjid  ?

alangkan ringkasnya jika mereka hanya berdua ,kehulu dan kehilir hanya berdua  , mendengar ceramah berdua , kemajlis ilmu berdua , boleh dikatakan usia yg diberi untuk perkawinan mereka itu boleh sahaja di penuhi dengan aktiviti sihat yg hanya berdua , demi Allah ,ianya sangat indah  dan  alhamdulillah jika kita sedarinya dan mensyukurinya  . . Allah huakbar  ~


makanya jangan pernah pandang rendah pada diri sendiri jika kita tidak dikurniakan zuriat lagi ,tetapi redha lah dan katakan lah tiap yang diberi Allah itu bersebab dan ada rahmatnNya .

namun ,janganlah pula kita menganggap mempunyai anak itu maknanya kita mempunyai masalah ,kerana tiap anak itu amanah makanya tiap amanah itu wajib kita jaga dan tiap kerja penjagaan itu pastinya mendapat pahala yg Allah telah  janjikan untuk tiap hambaNya  ..insyaALLAH ~


Maha suci Allah ... ADA ANAK KE TIDAK itu bukan penentu anda untuk bahagia dikehidupan didunia dan diakhirat nanti , yang penting  amalan kita kepada perintah yg Maha Pencipta , itu lebih sempurna  .

bersabarlah ye :)

Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Susu sejat ganti santan kelapa

Bapa tiri dan anak perempuan tiri