15.3.14

usaha maq untuk jenerasi baru

Assalammualaikum readers..

bila seharian dengan kanak-kanak terasa diri ni muda 10 tahun dari usia sebenar hehe . #perasan la tu.  menyelami naluri mereka sangat menarik hati .dengan berbagai telatah mereka  maqnie kadang-kala sangat terhibur . walhal mereka juga yang buat maq menangis ( kadang-kadang la kan ) .

jika mendidik anak-anak kecil ni jangan di didik pada benda yang terlalu berat.cukuplah sekadar mengambil keadaan alam sekeliling sebagai pelajaran .

dirumah maq , kanak-kanak yang sudah pun masuk kesekolah tadika memang hebat sekarang ni .ada yang sudah pandai menulis ,membaca sepatah dua ,membaca al-fatihah,doa-doa dan ada yang sudah  dihantar ke kelas tambahan untuk menambahkan lagi pelajaran ! amboi...hebat sungguh kan ibu bapa zaman ni ,berlumba-lumba memberi ilmu kepada anak-anak mereka , alhamdulillah ...

sebagai pengasuh maq hanya mempratikkan ajaran yang sangat mudah tapi kalau di teruskan insyaAllah ianya akan menjadikan anak-anak itu insan yang hebat juga satu hari nanti . kebiasaanya maq akan menyuruh mereka ....

baca doa sebelum makan
baca doa sebelum tidur
baca al-fatihah
menghafal doa penerang hati
menghurmati seruan azan ( jgn berbual ketika bilal sedang azan )
menghurmati orang yang solat (jaga suara jangan terlalu kuat ketika org sedang solat )
menjaga tertib ( waktu mandi perempuan mandi dengan perempuan dan sebaliknya )
jangan bersembang ķetika makan

ada banyak lagi yg dididik disini ( di rumah maq ) . pada maq tak salah mendidik mereka tu kearah lebih menitik berat kañ kepada  adab sopan kerana tiada gunanya pelajaran yang tinĝgi kalau adab nya  , budi bahasanya ditahap yang rendah .

moga usaha maq ini bakal mencetuskan jenerasi yang beradab  dimasa hadapan insyaAllah......

No comments: