Posts

Showing posts from April, 2014

terlalu terbeban rasanya

Image
Assalammualaikum semua .

lama sudah tak membebel disini hehe ,busy sokmo gitu . haish .. kadang-kadang buruk juga perangai kan asik busy dengan kehidupan didunia ni , harap maq takkan lupa dan lalai  tentang kewajipan kehidupan maq diakhirat  juga lahai ... nauzubillahhiminzaliq ~

harini entah kenapa jari begitu ringan nak membebel diblog . padahal bukan ada cerita hot nak disampaikan atau nak dikongsikan  . sedang anak-anak asuhan begitu lena dialam mimpi mereka waktu ini ,maq memang diduga dengan situasi mengantuk juga, tetapi disebabkan  masih ada kewajipan yg belum dilangsaikan iaitu menunggu kepulangan anak bungsu maqnie dari sekolah ,makanya maq terpaksa menahan rasa mengantuk yg meluap-luap ini .

bila sebut tentang anak bungsu maq tu  ..... maq sungguh kasihan melihat dia yg begitu tertekan dengan kerja sekolah ( kerja rumah ) memang kerja rumah itu perlu ,tetapi cuba anda semua bayangkan  kerja rumah dah la setiap subjek ada ,kemudian ditambah dengan keratan kerja rumah dari s…

blogwalking

Assalammualaikum
blogger kena lah blogwalking untuk dapat ramai kawankan . tapi ada sesuatu yang kekadang buat maq nak menangis bila blogwalking .nak tau kenapa?

ada blog tu nak masuk sikit punya berat , line maq sudah la semput , al maklum duduk atas bukit indah menawan ni , mendung sikit je line nampak la membebankan . jadi kalau blog yang berat tu jangankan nak komen , nak tenguk gambar nya pun tak lepas #sedih....tapi yang pelik kalau blog encik Ben tu lepas pulak ! agaknya ada gambar anak dia yang bibir muncung kot ,tu yg buat ringan hahha . agak-agaknya macamana nak ringankan blog ye ? kongsilah tips kat maqnie .


ada blog yg maq nak masuk tu cakap omputih pulak , maqnie ni yes - no tu faham la . paling ciput  pun  #yes no #thanks you  #i lebiu  ..lelain?? #namjahnam ,#hancurr  ....

eh ! perasan tak maq ada guna simbol # dalam post kali ni ? inilah pengaruh instagram . al maklum baru buat instagram ( tak padan dengan tua ) follow la maqnie nurseri di instagram maq ok hehehe... he…

kali kedua ,moga berjaya !

Assalammualaikum , hai ! selamat malam ...

esok maq ada program ke Johor Bharu lagi ! memang perkara yang tiada dalam perancangan hujung minggu kali ini kerana dah 2 minggusebelum ini maq dan suami sudah puas meronda rasanya. tetapi esok maq pula akan menghantar anak kedua maq ( ety izzati ) untuk ke temu duga latihan jururawat , panggilan kedua dari SPA. alhamdulillah .

jika anda masih ingat ketika beberapa bulan yang lepas ,beliau ada menduduki temuduga serupa tetapi bila dikatakan wajahnya agak nampak garang ,akhirnya dia GAGAL dalam temuduga pertama itu . *takde rezki agaknya .

kali ini ,biar maq temankan dia pergi sebab hari minggu memang maq free . kalau temuduga yang lepas tu dia pergi dengan ayahnya sahaja dan kali ni dia memang nak maq temankan huhu maq pembakar semangat katanya ! ok , i follow huhhu

pada mulanya suami maq tak tahu arah jalan ketempat temuduga tu ,tetapi dengan pertolongan Allah , adik lelaki maq yg sorang tu bermurah hati untuk menemankan maq dan keluarga ke…

kisah sibungsu

Assalammualaikum
hai semua ,minggu yg paling mencabar , langsung tak dapat nak membebel diblog kerana masa yang amat terhad . ini disebabkan waktu siang suami maq ada dirumah so tak dapat la nak layan perasan ,lebih bahagia layan suami hehehe  #miangtime

pada hari khamis yg lalu ( 18.4.2014 ) anak maq yg bungsu ( ye confirm ni yg bungsu )  telah pergi rombongan untuk aktiviti sekolah nya . beliau pergi ke Sedeli Damai resort ,Kota Tinggi  bersama 80 orang pelajar yg lain dan beberapa orang guru .

pada hari beliau pergi ,hati maq dah dupdap ,semacam je rasanya sebab inilah pertama kali beliau akan berada jauh dengan maq untuk masa yg agak panjang ( 3 hari 2 malam )  bermain-main diminda ini ....

ok ke dia nanti ?
boleh ke dia buat ?
demam tak nanti ?

hahha berbagai -bagai perasaan bermain diminda maq ! tapi bila fikir kan semula ,alahai  dia dah 12 tahun , dah besar , bukannya pergi sorang ,cikgu dia ada ,apa yg perlu dirisaukan . kalau anak orang lain boleh kenapa dia tidak ? lepastu …

hapuskan resahnya

Assalammualaikum ..

harini isnin , bila siap makan tengahari ,anak -anak asuhan akan tidur lena sebab mungkin semalam mereka terlalu aktif ketika bersama keluarga dan harini bila bersama maq ,mereka keletihan . dan sekarang waktu maq mereka pulak membebel dalam hati ....suasana  tenang dan sunyi sekali.

semalam dari jam 7am maq sudah keluar rumah kerana ada  aktiviti bersama mak mertua  akan dilakukan.
apakah itu ? semalam suami maq ( MMC ) berjanji untuk membawa emak beliau ke Hospital Sultan Ismail ,Johor Baharu .

orang tua lagi-lagi seorang ibu , bila dapat tahu bahawa anak nya sakit je hati dah mula tak senang . tanya lah semua ibu pun pastinya akan mengalami perasaan yg serupa . tak kiralah anak tu masih kecil atau pun sudah berrumah tangga . dalam kes kalini adik ipar maq (perempuan) telah mengalami jangkitan kuman didalam ususnya dan terpaksa ditahan untuk pemeriksaan lanjut di hospital tersebut .

setelah hampir seminggu dia ditahan makanya mak mertua sangat risau ,kenapa? meng…

kesan

Assalamualaikum readers ,

salam hujung minggu untuk semua . harini sabtu maq pepagi lagi dah kena tinggal sorang-sorang . harini anak-anak yg bersekolah kena bersekolah ganti , untuk apa gantinya tu ,maq pun lupa ,tapi katanya ganti ahad .ala yg penting sekolah kan,ganti ke apa ke tak kesah . ilmu tu yg penting !

sebulanni  badan maq memang rasa tak selesa ! entah kenapa . kalau disebabkan 'kekembangan' yang macam doktor cakapkan tu .alahai ~ kena bajet-bajet la pengambilan makanan maq lepas ni .

haritu doktor cakap ,roti bundle tu pun tak elok sebab dia punya zat ( khabohidrat ) sama je lebih kurang dengan nasi . sedangkan dirumah maq , roti bundle memang menu utama ! haish....

tapi bila usia dah meningkat muda ( perasan ) lagi-lagi berkerja hanya dirumah . risiko untuk kembang memang mudah ! tetapi risiko untuk kecut sangat payah hehhe  betulkan ?

bayangkan sebelum kawin dulu berat maq cuma 52kg ( masa tunang ) bila dah kawin ( 21 tahun usia perkawinan )  berat maq dah menci…

benda bersebab

Assalammualaikum . hai readers .

harini nampaknya pepagi tadi maq dah  buat entri yang penuh emosi kan  ( entri penuh emosi ). dulu maq cuma tengok masalah orang ,sekarang bila benda dah kena batang hidung sendiri tu yang terEmo tu sebabnya benda yg berkaitan dengan urusan perasaan ni memang susah untuk dimengertikan.lebih-lebih antara manusia yg kurang nak memahami .

sebagai orang yg lebih tua ,maq bukan sengaja nak cari pasal tapi kalau dah melampau . memang kena tegur .kalau tidak nanti dia takkan pernah tahu apa silapnya dia. yang dia tahu cuma  silap orang lain . dan dimana-mana pun dia takkan hidup selesa sebab bukan orang lain boleh mengubah perangainya tetapi diri dia sendiri .

pengalaman maq menjadi pengasuh hampir ketahun yg ke dua puluh  ( 20 ) tapi baru tahun inilah maq di duga dengan insan yg tak paham masalah orang lain . nak buat macam mana kan dah ini lah takdirnya  . bagaimana pun maq berterima kasih pada majikan maq yg masih bertahan lebih dari sepuluh tahun berkerja…

kisahnya tidur

Assalammualaikum  semua ...

pernah kah anda tahu atau terbaca tentang  tidur dan apakah yg anda perlu tahu tentangnya ?

maq nak berkongsi disini :

Waktu tidur yg sesuai dilakukan apa bila selesai semua makanan yg dimakan itu hadam dengan sempurna . agak-agaklah ye berapa minit untuk proses tu sebab ianya bergantung pada jumlah makanan yg anda ambil dan berapa kerap anda mengunyahnya .

Digalakkan tidur dengan gaya mengiring kesebelah kanan seperti yg dianjurkan oleh Rasulullah SAW. dan tidak digalakkan dengan cara meniarap keran amenyebabkan paru-paru terhimpit dan itulah gaya tidur ahli neraka .


Tidak digalakkan tidur disiang hari kerana dia akan menyebabkan proses kedutan pada wajah , mengundang penyakit dan menjadi pemalas ! kecuali pada cuaca panas , sesuai dengan sabda Nabi SAW  ... 'tidurlah walaupun sebentar kerana saitan tidak pernah tidur .'

dilarang tidur pada waktu petang atau senja kerana itu boleh membuat seseorang itu gila .

dilarang tidur selepas terbit fajar seh…