bahana 360

Assalammualaikum .

bila orang tua macam maq nie ni menggunakan laman sosial ,banyak risiko yang datang . antara bijak menguruskannya itu terletak pada diri masing-masing . adilkah jika maq kata  ' penggunaan kamera 360 sangat mengundang bencana' ??


hahaha nak jadikan satu cerita :

satu hari tu maq ni berselfie la ketika maq dan suami pergi  bersiar-siar  bawa anak-anak . maq memang tak reti berselfie tapi oleh kerana bosan dalam kereta ,maka jarini dok sibuk menekan handset ,kemudian dengan kamera 360 maka dapat lah beberapa keping gambar maq yang telah di edit . ianya seperti muda 10 tahun ...ehemmm ...bila wajah dah bertukar ,dengan sengaja nya gunakan la ia sebagai gambar untuk profile facebook tu ! ohh ...macam retis pulak ! ramai dok menyukainya ( like) . tapi pada keesokkan harinya  ......

beberapa permintaan rakan telah pun berkunjung di facebook maqnie tu ! mereka menggunakan gambar siapa pun maq tak tahu .kononnya dari luar negara . yang pasti akaun fb tu kepunyaan orang yang hampir sama niatnya hahaha ..mana taknya bila baca message diaorang .....contohnya dibawah ,message ni adalah antara message yang di hantar ke inbox maq . awalnya maq dah delete dah semua untuk mengelakkan encik suami syak wasangka .maklomlah kan siapa tak sayang bini cik peah oiii . . .tapi nampaknya MEREKA masih tidak berputus asa . bila maq balas yang mengatakan maq seorang suri rumah beranak 3 , maka ini lah message yg diberi ..... jum baca....

Maq Nie
Hi Martin. I am 44 years old ..housewife and have 3 daughters  . thanks for your info and thanks for your message . sorry late to reply.
3 June at 10:23



Martin Peter
How are you doing today?i think you have already take your lunch?It is my pleasure to receive your message here,I'm Martin Peter,I'm 179cm in height and 80 in weight.A citizen of United Kingdom while living in Liverpool here,I'm also single never been married,I'm 46 years old,I work and live here.I am also a self employed contractor that specialize in building roads,Hotels,Shopping Mall,Shops,Houses,bridges,Apartment,I am an honest man,kind and generous especially to kids...am happy that you replied me back here.

 I want to introduce you about my Family very well.I'm the only Child in my family,i lost my parents since three years ago,I want to have someone in my life,feel happy and also be friend,i will like to develop good relationship with you as i know that we are now family oriented now and i believe that distance dose not matter in relationship, what matters is love,caring,understanding and keeping in touch.I believe Distance is not a problem in friendship as long as the Communications is always there,I do like admiring the seascape which make me feel like leaving for a distant journey,learning something new i have never known before.I like dancing and spending romantic evenings with candlelight listening to quiet melodies.I take interest in fitness,swimming and often make runs along the sea side.I like cooking but tasting something another person has cooked feels fine.I am really happy that am writing this message for you.. i will be waiting for your reply,Hope to hear from you,i will like you to add me here as your friend on Facebook here.
 Your sincerely,
 Martin Peter.
Tuesday at 14:45 · Sent from Web
 

dan ini message dari seorang lagi :


Mauricio Tabe
Please what are you talking about my dear..
Please where you from..
1 hour ago · Sent from Web


Mauricio Tabe
Maybe you are busy..
1 hour ago · Sent from Chat



dan sehingga kehari ini Martin , Mauricio dan kuncu-kuncunya  masih lagi menghantar message kepada maq. yang paling lawak tu,bila mereka tanya awak  berkawin? atau ibu tunggal ?

apa ? dia ingat kalau ibu tunggal pun ada ke kena mengedik-gedik kat orang yang tidak dikenali macam mereka tu ??  sorry la ..ini perempuan melayu  , kami bukan nak mengatal dengan ayat-ayat korang tu !! ( marah ni) hehehe

dan sekarang ni maq memang tak layan  dah message-message terkini sebab pada maq ni semua sesuatu yang dirancang oleh seseorang untuk sesuatu niat tertentu !!  sorry guys TAK SEMUA MELAYU MUDAH LUPA !!! biarlah kesemua  JEJAKA TERLAJAK LARIS yang  berniat tersembunyi tu disitu saja! bertanya soalan-soalan yang meragukan maq.lantaklah diaorang !!

mungkin anda tanya kenapa maq tak block je akaun fb tu ??  ye maq takkan buat macam tu sebab nanti mereka akan buat akaun baru dan pm maq semula  ... takde  faedahnya ....biar kan je la. pokok pangkal hati maq ni kena kuat dengan message-message mereka .entah sapa-sapa lah tu...grrrrr....


#maqnie ~ melayu ada harga diri , suami itu nombor satu ,kawan-kawan memang perlu tapi hati-hati bila memilih kawan sebab tak semua kawan itu kawan ,mungkin ada lawan !

Comments

Popular posts from this blog

Kisah barang kemas

Cara geledah blog maq

Kau lah bidadari ,kau lah srikandi