nak manja sampai umur bila ?

Assalammualaikum

Sebagai anak pernah tak kita terfikir bagaimana dulu-dulu ibu dan bapa  kita berusaha membesarkan kita ? dari kita dilahirkan oleh ibu , kemudian diazankan /diikhomah kan oleh ayah ,kemudian di belai ,dididik oleh ibu dan  ayah . sampailah kita kesekolah dan mengenal orang luar .kemudian kita bercinta ,kita kenal kekasih lepastu kita kerja kita kenal kawan-kawan dan masyarakat .dan akhirnya kita berkahwin makanya kita dikenali oleh keluarga pasangan kita  .

ingatkah waktu  tu ...siapakah yang menjadi penyokong kita ? hurm.. tak lain tak bukan itulah mereka " kedua ibubapa kita ''  ...

cuba ingat masa kita remaja perangai nakal kita  berleluasa ,siapakah yang tahan dengan perangai kita tu ...ye hanya ibu dan bapa kita

masa kita mula-mula  bekerja , ada kala kita kebuntuan wang untuk sara hidup siapa yang kita jadikan tempat mengadu ??..yess...merekalah ...kedua ibubapa kita .

lagi teruk kalau kita jenis remaja yang malas nak cari kerja .cuma tahu melepak dengan kawan-kawan ,siapa yang tanggung diri kita waktu tu ??? ye,orang tua tulah .. kita tak bekerja tapi mereka sungguh sabar dengan perangai kita walaupun kadang-kadang mereka membebel sebab kita hanya tau habiskan duit mereka tapi tu hanya kata-kata dibibir bukan dihati .

kita bercinta ! kehulu kehilir dengan anak orang , tanpa mengenal dosa dan pahala . tanpa rasa segan dan silu dengan masyarakat . siapa yang tanggung malu dan dosa ? masih lagi mereka berdua tapi mereka masih lagi sabar dan terus bersabar .

kemudian kita nak berkahwin pulak ,siapa yang uruskan nya ?? ibu dan bapa kita jugak kan ...

TAPI MALANGNYA anak-anak zaman sekarangni bila dari dimanjakan dari lahir hingga dewasa , mereka lupa bahawa bila mereka sudah dewasa , sudah berkeluarga  ,mereka bukan lagi bebanan buat ibu dan bapa tetapi merekalah penyelamat kedua orang tua tu .

sampai masa nya ibubapa perlu di belai bagaimana mereka membelai kita ketika kecil dulu

sampai masa nya ibubapa di bagi ketenangan bagaimana mereka membiarkan kita begitu ' enjoy '  dizaman remaja kita dahulu .

sampai masanya  ibubapa kena dibantu nafkah mereka , jaga amal ibadah mereka agar terpelihara  untuk Pencipta . bukan mendera mental dan fizikal mereka .

dan sampailah masa ibubapa kita kena berhenti memikir pasal masalah kita lagi !

tapi berapa ramaikah lagi anak-anak yang bila mana dia sudah berkahwin ,mereka akan mejaga kebaikan ibubapa mereka lagi  ?? hurmm boleh dikira dengan jari la .

malah ,ramai anak-anak zaman sekarang  yang akan melupakan tanggungjawab mereka kepada kedua ibubapa apabila mereka sudah berumah tangga . dan mereka akan mencari semula orang tua tu bila mereka  dalam kesusahan . sedih ...

wahai anak-anak ... cukuplah  mendera zahir dan batin mereka kerana antara doa yang termakbul disisi Allah ialah doa orang tua . ( ibubapa )  maka ...hati-hatilah .


#maqnie ~ belum dapat berbakti kepada orang tua dengan sebaik-baiknya namun sentiasa berdoa agar keduanya mendapat perlindungan dari Allah swt . diberi kesejahteraan kehidupan didunia dan diakhirat nanti . ..insyaallah ...tiada yang paling indah dalam hidup ini kecuali melihat kedua orang tua maq tersenyum sihat ...swear ~ hee

Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Susu sejat ganti santan kelapa

Bapa tiri dan anak perempuan tiri