Sedap tapi mengidapAssalamualaikum ..


Bila kat group dilaman laman sosial  seperti fb , wechat ,whats app asyik sangat  mengupload  gambar makanan yang telah dihasilkan .  Ada tu hampir setiap hari ada je masakan yang dimasak . Ada kek ,biskut ,kuih muih , masakan masakan barat dan berjenis jenis makanan yang menyelerakan , semua tu bukan untuk jualan tapi untuk dimakan oleh ahli keluarga masing masing , secara automatik maq terfikir apa akan jadi dengan tubuh badan mereka itu pada 15 tahun akan datang?

Makan ni memang lah sedap . Tapi bila dilayan dengan tidak mengira berapa kalori gula dan bahan lain masuk dalam tubuh badan kita setiap hari risiko mengidap berjenis jenis penyakit , amat tinggi. Kesian kat tubuh kita yang terpaksa bersesak sesak menerima bahan bahan yang sebenarnya ada sukatan yang perlu diambil kira .

Bayangkan pembuluh darah yang halus itu menjadi terlalu padat dengan bukan sahaja darah, tapi kandungan glukosa dan kolesterol .

Untuk makanan bergula , cuba bayangkan 1 hari berapa kali kita makan, ini termasuklah makan nasi termasuk nasi goreng , roti atau roti canai , pelbagai jenis mee , manisan dan kek dan berjenis jenis air manis . Kemudian cuba kalikan dengan 15 tahun x 365 hari..berapa kilogram gula yang telah kita  ambil?Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Susu sejat ganti santan kelapa

Bapa tiri dan anak perempuan tiri