10.10.15

Semangat juang mereka hebat


Assalamualaikum ..

Malaysia kita digemparkan dengan berita penemuan semula  6 dari 7 orang kanak kanak yang hilang selama 48 hari di negeri Kelantan. Biarpun cuma 2 yang masih hidup ,seorang lagi tidak dapat dikesan ,manakala selebihnya telah meninggal dunia , kita masih layak bersyukur kerana semua persoalan kini telah terjawab . Sebarang spekulasi keyboard warrior kini telah menemukan jawapan. Kudrat mereka merempuh hutan selama 48 hari tanpa makan dan pelindungan yang sempurna amat memberi impak pada pemikiran orang dewasa  macam maq .

Cuba sama sama kita bayangkan situasi kanak kanak itu ketika :

Detik mengadap kematian kawan mereka didepan mata .

Melalui suasana malam gelap dalam hutan.

Hujan lebat ,mereka kesejukan .

Tidur yang pasti tidak selesa.

Makan minum yang tak terurus.

Binatang berbisa.

Tahan sakit dan ketakutan.

Ya Allah , besar sungguh kuasaMu ..


Pada maq 48 hari bukan masa yang singkat . Mereka bertarung nyawa untuk teruskan hidup dan bersembunyi . Semua gara gara apa ?  Ye .. semuanya gara gara takut dimarahi kerana buat silap . Sedangkan mereka lupa  ,mereka dimarah untuk mengelakkan kejadian tidak diingini belaku kepada mereka . Sebab sayang . Sebab tak nak mereka dapat susah . Tapi .. Inilah namanya takdir .  Cuma  mereka  ( kanak kanak yg seramai 7 orang ) saja yang tahu apa sebenarnya  yg belaku . Sebagai warganegara ,kita hanya layak bersyukur sebab mereka telah ditemui. Persoalan telah terjawab . Alhamdulillah..


Motivasi maq dalam kejadian ini :


bila orang yg dah biasa hidup susah , yang tidak bermanja manja dengan kemewahan, mereka boleh je teruskan hidup mereka berhari hari dihutan atau dimana mana mereka berada . Biarpun dalam kes ini 1 persatu tewas kerana terlalu lemah. Semangat juang untuk bersembunyi memang padu dan kuat , biarpun sekadar melarikan diri dari dimarahi dan didenda .

Semoga  mereka yang masih selamat itu cepat sihat dan dapat teruskan persekolahan mereka semula seperti biasa .

48 hari !! Anak kita ???
Tak dapat makan 2 jam sebab ibu dia lambat masak kerana leka  online facebook  ,apa jadi ???? Hahha .. ngadu je kat ayah terus .. ya ampunnn ..


No comments: