Semangat juang mereka hebat


Assalamualaikum ..

Malaysia kita digemparkan dengan berita penemuan semula  6 dari 7 orang kanak kanak yang hilang selama 48 hari di negeri Kelantan. Biarpun cuma 2 yang masih hidup ,seorang lagi tidak dapat dikesan ,manakala selebihnya telah meninggal dunia , kita masih layak bersyukur kerana semua persoalan kini telah terjawab . Sebarang spekulasi keyboard warrior kini telah menemukan jawapan. Kudrat mereka merempuh hutan selama 48 hari tanpa makan dan pelindungan yang sempurna amat memberi impak pada pemikiran orang dewasa  macam maq .

Cuba sama sama kita bayangkan situasi kanak kanak itu ketika :

Detik mengadap kematian kawan mereka didepan mata .

Melalui suasana malam gelap dalam hutan.

Hujan lebat ,mereka kesejukan .

Tidur yang pasti tidak selesa.

Makan minum yang tak terurus.

Binatang berbisa.

Tahan sakit dan ketakutan.

Ya Allah , besar sungguh kuasaMu ..


Pada maq 48 hari bukan masa yang singkat . Mereka bertarung nyawa untuk teruskan hidup dan bersembunyi . Semua gara gara apa ?  Ye .. semuanya gara gara takut dimarahi kerana buat silap . Sedangkan mereka lupa  ,mereka dimarah untuk mengelakkan kejadian tidak diingini belaku kepada mereka . Sebab sayang . Sebab tak nak mereka dapat susah . Tapi .. Inilah namanya takdir .  Cuma  mereka  ( kanak kanak yg seramai 7 orang ) saja yang tahu apa sebenarnya  yg belaku . Sebagai warganegara ,kita hanya layak bersyukur sebab mereka telah ditemui. Persoalan telah terjawab . Alhamdulillah..


Motivasi maq dalam kejadian ini :


bila orang yg dah biasa hidup susah , yang tidak bermanja manja dengan kemewahan, mereka boleh je teruskan hidup mereka berhari hari dihutan atau dimana mana mereka berada . Biarpun dalam kes ini 1 persatu tewas kerana terlalu lemah. Semangat juang untuk bersembunyi memang padu dan kuat , biarpun sekadar melarikan diri dari dimarahi dan didenda .

Semoga  mereka yang masih selamat itu cepat sihat dan dapat teruskan persekolahan mereka semula seperti biasa .

48 hari !! Anak kita ???
Tak dapat makan 2 jam sebab ibu dia lambat masak kerana leka  online facebook  ,apa jadi ???? Hahha .. ngadu je kat ayah terus .. ya ampunnn ..


Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Susu sejat ganti santan kelapa

Bapa tiri dan anak perempuan tiri