26.11.15

Calon menantu bukan calon hantu

Assalamualaikum

Bila ramai yang bertanya ,calun menantu macamana pilihan maq . Maq hanya senyum . Sebab zaman sekarang anak perempuan mahupun lelaki lebih bijak mencari pasangan masing masing tanpa bantuan orangtua mereka . Tup tup balik dah bawa " calon menantu buat ibu "  hahha

Maq memilih calun menantu? Jawapannya tidak ! Siapa saja boleh jadi menantu maq . Maq bukan kategori  emak mertua seperti  watak dalam cerita " ibu mertua ku"  dan anak menantunya Kasim Selamat.

 Ala kasimmmmm ... ampunkan emak Kasimmm ...


makanya  yang perlu ada pada bakal calon menantu maq :

Pertama sorang yang penyabar sebabnya anak anak maq agak ' kesset' @dalam bahasa jawa . Kalau orang melayu cakap TIDAK BERAPA NAK RAJIN gitu.  a.k.a pemalas . Kuat merajuk pun ye . Suka sentap , emosi , macam macam ado .. maq berani cakap sebab maq yang jaga diaorang sejak dalam perut lagi .


Calon menantu bukan ustaz pun takpa , asalkan solat 5 waktu cukup ,puasa penuh , pandai baca alQuran dengan tajuid . Sebabnya nanti  mereka inilah pembimbing  kepada isterinya ( anak perempuan  maq ) dan bakal pendidik kepada anaknya  (cucu cucu maq) . Kalau si menantu  kelaut amalan dan imannya, apa jadi pada anak dan cucu maq nanti ? Ke bulan barangkali !


Pandai jaga diri dan pandai jaga maruah keluarga. Hormat orang tua .  Hormat hak isteri . Tahu hak mana halal dan haram . Tidak kurang ajar dan tidak panas  baran.


Boleh terima idea orang lain , bukan pakai cakap dia jek yang betul.  Pandai mengalah , bijak guna tanggungjawab. Dan bijak guna  akal dengan fikiran yang waras .


Tak kaya raya pun takpa asalkan rajin berkerja . Sebabnya orang yg kaya raya sekarang ni , asalnya dulu mereka pun orang susah .


Makan tak cerewet sebab anak anak perempuan maq semuanya  tak pandai memasak. Hehhe ..agak agak ada yang sanggup ke ?


Sebenarnya suami yang bijak membimbing bakal menghasilkan isteri yg dengar kata dan anak anak yang mudah dijaga. Syurgalah bakal menanti buat kalian. In sha Allah



6.11.15

Ayam goreng rangup



Assalamualaikum

Seminggu dua ni harga ayam muda agak rendah berbanding  harga pasaran yang sebelum ini . Agaknya kuantiti melebihi permintaan , tu yang harga jadi rendah , menurut kata suami sekilogram cuma RM 4.00. Takpalah  asal dapat meringankan beban rakyat yang telah sedia terbeban. Syukur Alhamdulillah . Jawabnya hari harilah berlauk kan ayam. Memandangkan harga ikan pun boleh tahan mahalnya sekarang.

Masakan kegemaran anak anak maq kalau disebut 'ayam' ialah ayam goreng ! Betul ..betul ..betul !


Ok .. Kalini maq nak kongsi bagaimana cara nak dapatkan ayam goreng yg sedap dan rangup . Tips ni maq dapat dari adik ipar perempuan maq . Beliau merupakan seorang isteri yang memang rajin didapur .. huhhu jom tengok caranya !
Mungkin ada yg dah tahu  tapi pada yg tak tahu ? Yok  cuba

Lepas basuh bersih bersih  ayam yang hendak digoreng , gaulkan ayam dengan GARAM +KUNYIT + TEPUNG +MINYAK MASAK . gaul sebati . Kemudian sedia untuk digoreng !




Setelah digaul hasilnya nanti macam gambar kat atas  . Untuk 1 kg ayam anda perlukan 3 sudu makan minyak masak dan 5 sudu makan tepung gandum . Untuk garam dan kunyit tu secukup rasa anda la . Kalau guna tepung goreng ayam lagi sedap rasanya . Maq guna tepung goreng ayam yang orang jual pakai timbang tu . Kalau kat Batu Pahat ,kat jalan ke pasar ada kedai yang jual barangan masakan pakai timbang / ceduk ** ! Orang BP tau la kedai tu kat mana .

Selamat mencuba !



Cara melipat sarung tilam



Assalamualaikum


Bilik tidur adalah salah satu tempat peribadi seseorang yang tidur dibilik . Manakala jika dia tidur disofa ,makanya ruang tamu bertukar menjadi ruang tidur . Biasanya keadaan ini disebabkan seseorang itu sudah biasa tidur diruang yang terbuka dan  luas . Kebiasaannya anak anak lelaki , mereka tak gemar tidur dibilik . Yang pelik bila dah jadi pengantin tu ,selesa pulak tidur dibilik !  Kesan alam sekitar barangkali .

Waallah hualam !

Ada orang , ada bilik ,tapi tak reti nak buat bilik tu kelihatan kemas dan rapi . Selain susun atur ,alas tilam dan kain baju yang dihanger pun kena juga dititik beratkan supaya bilik yang kecil nampak kemas . Pekara yang sering nampak gagal ialah sudut kain baju yg dilipat . Kalau lipatan tak menarik dan kemas ,maka rosaklah pemandangan indah dalam bilik tersebut .

Dalam banyak banyak lipatan,melipat sarung tilam adalah yang paling susah dan selalu hasilnya  tidak kemas . Ramai orang gagal dalam melipat sarung tilam . Untuk menyelesaikan masaalah ini ,maq nak kongsi cara melipat sarung tilam supaya nampak kemas dan mudah disusun . Yok tengok !




Selamat melipat ..



5.11.15

Kadang jadi bingung


Assalamualaikum

Alhamdulillah harini Allah masih beri peluang maq meneruskan kehidupan yang cuma diberi pinjam oleh Pemiliknya . Terima kasih Allah .

Harini maq free disepanjang hari sebab anak asuhan semua tidak datang kerana masing masing ada hal yang peribadi.





Qaisara jaga baby mama dia yang baru lahir masuk hari ke 3 pada harini.






Qasdina masih di Negeri Sembilan kerana menjaga mama dia yang dalam pantang . Harini dah masuk 31 hari kalau maq tak silap.




Mirza pula pergi medical check up .

Okey ..maq memang free ? Suri rumah free ke kalau duduk dirumah 24/7 ?  Hanya rakan sejawatan je tau free manakah seorang suri rumah yang cari rezeki dirumah . Sekarang ni pun jam dah nak pukul 11.00 am ,dan itulah masa maw masuk office  almaklum Dapur Officer  ( D.O ) . Dan ternyata apa yang tersusun dilist minda ialah ....

   " NAK MASAK APA HARI NI ? "

haish .. lebih 20 tahun memasak , hari hari masak ,akhirnya otak akan jadi cramp bila masuk dapur dan fikir nak  masak apa !
Apakah semua suri rumah bermasaalah macam maq ? Atau cuma maq sorang yang berpenyakit macam ni ?  Hurm faktor usia agaknya. Hee~


Mohon Allah permudahkan..




3.11.15

Musim peperiksaan dah tiba



Assalammualaikum

Minggu ini minggu peperiksaan bagi pelajar pelajar di tanah air kita - Malaysia . Mungkin juga diseluruh dunia ? Entah ..tak tau le pulak :)

Penuntut SPM , STPM  , kolej kolej  Kerajaaan dan swasta pun  semua sedang memerah otak untuk sama sama berperang didewan peperiksaan sejak semalam .







Anak maq *Ety , Harini awal pagi dah called ,mohon restu maq ,suruh doakan untuknya semoga berjaya. Ety dah  mulakan final  exam untuk sem 1 nya  sejak semalam (isnin) dan  awal pagi semalam juga dia dah called maq suruh doakan dia boleh jawab dengan selesa dan tepat .

" mak ..doakan Ety eah "

Itulah ayat dia di whatsapp dan juga di telephone .
Kalau takda exam dia ada call maq tak ?
Ada tu ada ,tapi tak sekerap masa dia nak exam.


Dan sebenarnya restu seorang ibu berada disetiap hembusan nafasnya. Bukan untuk orang lain, bukan hanya ketika anak nak exam , bukan ketika anak nak berkahwin , tapi setiap masa selagi dia masih bernyawa.

Selamat berjuang Ety dan semua pelajar yang mengambil peperiksaan kali ini .Mohon Allah permudahkan urusan anda semua menjawab soalan soalan dan dapat menjawab dengan senang dan tenang .  Dan mampu perolehi keputusan yang dibanggakan nanti.


Dan pada bulan Disember pulak anak maq si Aida , akan menduduki peperiksaa Sekolah Khas, Disekolah Agama Kenangan Dato' Onn. Allah permudahkan kesemua urusan dan semoga berjaya dikehidupan didunia dan diakhirat . Amiinnn..







Insha Allah ,Ety & Aida boleh.. sebab maq tahu anak anak maq memang  mampu lakukan . Menjawablah dengan tenang , dan jangan lupa Doa kepada Allah s.w.t agar di beri kesihatan yg sempurna ketika musim peperiksaan ini dan selama lamanya ,amin ya robal ├álamin...

Sesungguhnya Allah tak pandang pada keputusan kita, tapi Dia pandang pada usaha kita.



1.11.15

AFC - tahniah Johor , Malaysia


Assalamualaikum

Agak tak adil jika satu sejarah bola sepak tanah air  maq tak kongsikan disini . Pasukan JDT menjuarai piala AFC , biarpun ianya menjadi sebutan dan kebanggaan hampir keseluruhan rakyat Johor , tapi maq rasa  kemenangan malam tadi juga merupakan kemenangan bagi seluruh rakyat Malaysia .

Tahniah JDT
Tahniah TMJ
Tahniah Johorean
Tahniah Malaysian

Bola sepak kita berjaya taklok bola sepak asia ! Alhamdulillah...





Pada maq , bukan  pemain JDT  je mampu ketahap ini tetapi ada  ramai lagi pemain dan pasukan bola sepak negara kita  yang mampu lakukannya ,cumanya mereka kurang diberi pendedahan . Betul atau tau ?? Anda je yang mampu menjawabnya .

Tahniah ketua pasukan JDT !


Tips untuk bukan pengemar buah


Assalamualaikum ..


Anak anda dan  dengan anda sekali tak suka makan buah ? Sedangkan  secara umumnya kita sangat perlukan serat dan vitamin dari buah buahan itu untuk kekal sihat dan kekal awet muda .


Maq ada cara bagaimana untuk menarik perhatian orang yang tak gemar makan buah buahan ni akhirnya  berjaya makan buah dengan selesanya .

Caranya : cuci bersih  dan potong buah yang anda nak cuba makan tu . Kemudian cairkan coklat kegemaran anda dan keluarga !  Dan bila nak makan buah yang sudah dipotong tu , cicahlah dengan coklat yang sudah dicairkan ! Yes !! Sedapnya sehingga menjilat jari . Selamat mencuba !





Kawan baru blogging

Assalamualaikum

Setelah sekian lama maq berblogging guna tab dan handphone , akhirnya harini maq dah dapat gunakan notebook sebagai gadget untuk berblog. Pertama sekali bila bukak blog guna notebook ni , maq tengok blog maq di screen .. Allah hu besar nya dia punya widths !! full 1 size screen notebook ukuran 11 inci ni . Rasanya kalau orang rabun dekat tu dah layak tanggalkan cermin matanya !

Dan sepantas mampu ,maq pun edit semula blog dari yang sebesar papan hitam tu kepada yang sesedap mata memandang . Cehh ~

Ebook keluaran Asus kini dah jadi kawan baru maq dalam blogging ,insha allah maq akan terjah blog blog anda yang selama ini amat sukar untuk maq hampiri .



Rezeki dari Allah .. alhamdulillah  :) semoga memberi manfaat pada semua  . Amiinnn.