Posts

Showing posts from November, 2015

Calon menantu bukan calon hantu

Assalamualaikum

Bila ramai yang bertanya ,calun menantu macamana pilihan maq . Maq hanya senyum . Sebab zaman sekarang anak perempuan mahupun lelaki lebih bijak mencari pasangan masing masing tanpa bantuan orangtua mereka . Tup tup balik dah bawa " calon menantu buat ibu "  hahha

Maq memilih calun menantu? Jawapannya tidak ! Siapa saja boleh jadi menantu maq . Maq bukan kategori  emak mertua seperti  watak dalam cerita " ibu mertua ku"  dan anak menantunya Kasim Selamat.

 Ala kasimmmmm ... ampunkan emak Kasimmm ...


makanya  yang perlu ada pada bakal calon menantu maq :

Pertama sorang yang penyabar sebabnya anak anak maq agak ' kesset' @dalam bahasa jawa . Kalau orang melayu cakap TIDAK BERAPA NAK RAJIN gitu.  a.k.a pemalas . Kuat merajuk pun ye . Suka sentap , emosi , macam macam ado .. maq berani cakap sebab maq yang jaga diaorang sejak dalam perut lagi .


Calon menantu bukan ustaz pun takpa , asalkan solat 5 waktu cukup ,puasa penuh , pandai baca alQuran …

Ayam goreng rangup

Image
Assalamualaikum

Seminggu dua ni harga ayam muda agak rendah berbanding  harga pasaran yang sebelum ini . Agaknya kuantiti melebihi permintaan , tu yang harga jadi rendah , menurut kata suami sekilogram cuma RM 4.00. Takpalah  asal dapat meringankan beban rakyat yang telah sedia terbeban. Syukur Alhamdulillah . Jawabnya hari harilah berlauk kan ayam. Memandangkan harga ikan pun boleh tahan mahalnya sekarang.

Masakan kegemaran anak anak maq kalau disebut 'ayam' ialah ayam goreng ! Betul ..betul ..betul !


Ok .. Kalini maq nak kongsi bagaimana cara nak dapatkan ayam goreng yg sedap dan rangup . Tips ni maq dapat dari adik ipar perempuan maq . Beliau merupakan seorang isteri yang memang rajin didapur .. huhhu jom tengok caranya !
Mungkin ada yg dah tahu  tapi pada yg tak tahu ? Yok  cuba

Lepas basuh bersih bersih  ayam yang hendak digoreng , gaulkan ayam dengan GARAM +KUNYIT + TEPUNG +MINYAK MASAK . gaul sebati . Kemudian sedia untuk digoreng !




Setelah digaul hasilnya nanti macam …

Cara melipat sarung tilam

Image
Assalamualaikum


Bilik tidur adalah salah satu tempat peribadi seseorang yang tidur dibilik . Manakala jika dia tidur disofa ,makanya ruang tamu bertukar menjadi ruang tidur . Biasanya keadaan ini disebabkan seseorang itu sudah biasa tidur diruang yang terbuka dan  luas . Kebiasaannya anak anak lelaki , mereka tak gemar tidur dibilik . Yang pelik bila dah jadi pengantin tu ,selesa pulak tidur dibilik !  Kesan alam sekitar barangkali .

Waallah hualam !

Ada orang , ada bilik ,tapi tak reti nak buat bilik tu kelihatan kemas dan rapi . Selain susun atur ,alas tilam dan kain baju yang dihanger pun kena juga dititik beratkan supaya bilik yang kecil nampak kemas . Pekara yang sering nampak gagal ialah sudut kain baju yg dilipat . Kalau lipatan tak menarik dan kemas ,maka rosaklah pemandangan indah dalam bilik tersebut .

Dalam banyak banyak lipatan,melipat sarung tilam adalah yang paling susah dan selalu hasilnya  tidak kemas . Ramai orang gagal dalam melipat sarung tilam . Untuk menyelesaika…

Kadang jadi bingung

Image
Assalamualaikum

Alhamdulillah harini Allah masih beri peluang maq meneruskan kehidupan yang cuma diberi pinjam oleh Pemiliknya . Terima kasih Allah .

Harini maq free disepanjang hari sebab anak asuhan semua tidak datang kerana masing masing ada hal yang peribadi.





Qaisara jaga baby mama dia yang baru lahir masuk hari ke 3 pada harini.






Qasdina masih di Negeri Sembilan kerana menjaga mama dia yang dalam pantang . Harini dah masuk 31 hari kalau maq tak silap.




Mirza pula pergi medical check up .

Okey ..maq memang free ? Suri rumah free ke kalau duduk dirumah 24/7 ?  Hanya rakan sejawatan je tau free manakah seorang suri rumah yang cari rezeki dirumah . Sekarang ni pun jam dah nak pukul 11.00 am ,dan itulah masa maw masuk office  almaklum Dapur Officer  ( D.O ) . Dan ternyata apa yang tersusun dilist minda ialah ....

   " NAK MASAK APA HARI NI ? "

haish .. lebih 20 tahun memasak , hari hari masak ,akhirnya otak akan jadi cramp bila masuk dapur dan fikir nak  masak apa !
Apakah se…

Musim peperiksaan dah tiba

Image
Assalammualaikum

Minggu ini minggu peperiksaan bagi pelajar pelajar di tanah air kita - Malaysia . Mungkin juga diseluruh dunia ? Entah ..tak tau le pulak :)

Penuntut SPM , STPM  , kolej kolej  Kerajaaan dan swasta pun  semua sedang memerah otak untuk sama sama berperang didewan peperiksaan sejak semalam .







Anak maq *Ety , Harini awal pagi dah called ,mohon restu maq ,suruh doakan untuknya semoga berjaya. Ety dah  mulakan final  exam untuk sem 1 nya  sejak semalam (isnin) dan  awal pagi semalam juga dia dah called maq suruh doakan dia boleh jawab dengan selesa dan tepat .

" mak ..doakan Ety eah "

Itulah ayat dia di whatsapp dan juga di telephone .
Kalau takda exam dia ada call maq tak ?
Ada tu ada ,tapi tak sekerap masa dia nak exam.


Dan sebenarnya restu seorang ibu berada disetiap hembusan nafasnya. Bukan untuk orang lain, bukan hanya ketika anak nak exam , bukan ketika anak nak berkahwin , tapi setiap masa selagi dia masih bernyawa.

Selamat berjuang Ety dan semua pelajar y…

AFC - tahniah Johor , Malaysia

Image
Assalamualaikum

Agak tak adil jika satu sejarah bola sepak tanah air  maq tak kongsikan disini . Pasukan JDT menjuarai piala AFC , biarpun ianya menjadi sebutan dan kebanggaan hampir keseluruhan rakyat Johor , tapi maq rasa  kemenangan malam tadi juga merupakan kemenangan bagi seluruh rakyat Malaysia .

Tahniah JDT
Tahniah TMJ
Tahniah Johorean
Tahniah Malaysian

Bola sepak kita berjaya taklok bola sepak asia ! Alhamdulillah...





Pada maq , bukan  pemain JDT  je mampu ketahap ini tetapi ada  ramai lagi pemain dan pasukan bola sepak negara kita  yang mampu lakukannya ,cumanya mereka kurang diberi pendedahan . Betul atau tau ?? Anda je yang mampu menjawabnya .

Tahniah ketua pasukan JDT !


Tips untuk bukan pengemar buah

Image
Assalamualaikum ..


Anak anda dan  dengan anda sekali tak suka makan buah ? Sedangkan  secara umumnya kita sangat perlukan serat dan vitamin dari buah buahan itu untuk kekal sihat dan kekal awet muda .


Maq ada cara bagaimana untuk menarik perhatian orang yang tak gemar makan buah buahan ni akhirnya  berjaya makan buah dengan selesanya .

Caranya : cuci bersih  dan potong buah yang anda nak cuba makan tu . Kemudian cairkan coklat kegemaran anda dan keluarga !  Dan bila nak makan buah yang sudah dipotong tu , cicahlah dengan coklat yang sudah dicairkan ! Yes !! Sedapnya sehingga menjilat jari . Selamat mencuba !





Kawan baru blogging

Image
Assalamualaikum

Setelah sekian lama maq berblogging guna tab dan handphone , akhirnya harini maq dah dapat gunakan notebook sebagai gadget untuk berblog. Pertama sekali bila bukak blog guna notebook ni , maq tengok blog maq di screen .. Allah hu besar nya dia punya widths !! full 1 size screen notebook ukuran 11 inci ni . Rasanya kalau orang rabun dekat tu dah layak tanggalkan cermin matanya !

Dan sepantas mampu ,maq pun edit semula blog dari yang sebesar papan hitam tu kepada yang sesedap mata memandang . Cehh ~

Ebook keluaran Asus kini dah jadi kawan baru maq dalam blogging ,insha allah maq akan terjah blog blog anda yang selama ini amat sukar untuk maq hampiri .



Rezeki dari Allah .. alhamdulillah  :) semoga memberi manfaat pada semua  . Amiinnn.