Menjelang "back to school "Assalamualaikum

Cuti akhir tahun makin tiba dipenghujung .rata rata ibubapa yang ada anak yg bakal bersekolah ditahun baru ni dah mula berusaha menyediakan duit untuk kembali ke sekolah .

Untuk anak yang sudah sedia bersekolah ,  perlu diingatkan tak perlulah semua diganti baru pada tahun baru ni .gantilah mana yang wajib diganti .mana yang masih elok dan masih boleh diguna , suruhlah anak anak guna dulu . Kerana apa?

Selain harga keperluan sekolah yang tak masuk akal pada zaman ni  , dengan iringan angin GST  melambai lambai sanubari , kita juga  perlu ingatkan ada lagi yg lebih WAJIB  difikirkan . Iaitu " duit buku ".

Apa duit buku ? Duit ini bakal dibawa ketika hari pendaftaran tahun baru persekolahan . Ianya berkaitan buku tulis dan duit yuran . Ha ini la yang wajib dititik beratkan !!

Agak kecewa bila disenaraikan hampir 1 badan anak memakai pakaian yang branded , yang cangih tapi bila tiba nak mula belajar ,  buku takda ! Punca??

*Parent belum gaji nak bayar duit buku , cikgu ..

Bayangkan , bagaimana mood anak anda kalau kawan kawan yg lain dah bersemangat nak mula belajar sedang dia ,buku tulis pun tak dapat lagi . Tunggu ayah dapat gaji .

Lainlah jika anak anda masuk sekolah permodelan. Memang cikgu pandang pada penampilan bukan buku .

Zaman sekarang semua nak adjust , termasuk jugalah perasaan .ye .. perasaan perlu di  adjust

*perasaan = nafsu*

Selamat kembali kesekolah dari maqnie nurseri and the kids !


Comments

Popular posts from this blog

Kad kena telan mesin Atm

Susu sejat ganti santan kelapa

Bapa tiri dan anak perempuan tiri