6.2.17

Naik pangkat lagi


Assalamua'laikum ..

Bila  Akak ( anak maq yang sulong , yang baru bernikah disember 2016 lalu) sudah mention maq di timeline facebooknya yang beliau nak sangat makan sup tulang. Maq jadi pelik . Sebabnya Akak ni memang tak minat sangat masakan berasas dengan haiwan berkaki 4 sebelum sebelum ni . Seperti kambing ,lembu dan yang seangkatan dengannya. Pastinya haiwan yang halal lah kan . Tapi kenapa kali ini siap mention maq lagi?

Okey atas pengalaman otai masih berbisa ini ,tak perlu pelik sangat ya maq , kerana ini adalah permintaan istimewa. Ha , setapak lagi pangkat maq akan naik. Dimulakan dengan :

*menjadi seorang  isteri pada usia 24 tahun,

*kemudian menjadi ibu pada usia 25 tahun,

*kemudian menjadi ibu mertua pada usia 47 tahun ,

*dan kini bakal menjadi seorang nenek pada usia 48 tahun?!

why so muda this nenek ? sepupu maq dari Singapura seakan tidak percaya. Sebetulnya bukan dia je yang tidak percaya ,maq pun macam tidak mahu percaya. Argh !! maq akan jadi nenek ? WHY ? WHY? Hahaha orang tua ini tak sedar diri le tu!

Apa yang maq cuba bayangkan kelibat seorang nenek itu ,sepertinya  ; Diatas kepala ada uban sikit sikit , jalan membongkok sikit sambil pegang tongkat kepala tengkorak, muka ada sikit garisan kedut yang tidak boleh di ' iron'. Gigi ada 2,3 batang guna fake gigi  ( gigi palsu lah ) oh no !!! bayangan maq adalah kelibat seorang nenek kebayan ! adeh ..kejam sungguh minda ini.

Tapi ini 'nenek maqnie' der , masih pakai instant shawl , pakai lips gloss , kekadang pakai lipstik merah nyala nyala gitu , pakai masker sebelum tidur malam , layan JOOX lagi , kekadang tengok movie cinta jugak ,kihkihkih mana mungkin..

Ala maq mentel lah , sengaja lah tu tak nak terima kenyataan . hahaha  sesaorang sudah menyakat.


Sebenarnya gurau jelah.  Siapa tak nak timang cucu waktu usia muda gini ye tak ? semua tu rezeki dari Allah. Dah tertulis dari azali yang maq bakal nimang cucu pada usia 48 tahun , kenapa nak kecoh kecoh lagi , nak bayangkan tongkat kepala tengkorak bagai , sebut jelah ALHAMDULILLAH , syukur kehadrat Allah atas tiap pemberianNYA.

Harapan maq , Allah jadikan keturunan maq selamanya menjadi keturunan anak anak yang soleh dan solehah . Yang sentiasa fokus dalam amalan solat dan menurut semua tuntutanNYA. Tahu hormat orang lain dan berjaya dikehidupan dunia dan akhirat.. Amiin ya Robbal alamin.

Makanya , bila dah kena mention di facebook, keesokkan harini , maq dan si Mak Buyung tu pun pergilah ke pasar yang menjual tulang kambing di bandar BP tu . Dan terhasillah sup tulang yang bernama '' sup tulang , kasihnya  ibu sampai ke syurga ''.  Gambar sup tu ada kat bawah ni ha.. *punyalah panjang nama sup dia kan hehehe nak lawan nama nasi lemak le tu*

'rempah sup kena kurangkan sebab along tak suka bau rempah mamak '

Nota nenek 48 :

Siapa pun kita , apa pun panggilan untuk kita , kita masih tetap kita . Orang muda layak hormat orang tua , orang tua layak teruskan menyayangi orang muda dengan kasih sayang paling ikhlas. Jangan give up hulur nasihat jika mereka lupa atau silap. Sesungguhnya seorang anak memerlukan doa ibunya ketika ibunya masih hidup manakala seorang ibu memerlukan doa anak nya ketika dia sudah 'pergi' ... Pesanan ini buat diri maq yang juga bergelar seorang anak .

wassalam ...

No comments: