Sembang pasal mikro wave terjebak



Assalamualaikum..
Petang yang mendung di daerah Batu Pahat. Nak ajak anda sembang petang ni sambil layan anak bongsu maq buat homework. Rajin sungguh budak tu ,maklom nak ambil PT3 tahun ni. Semoga dipermudahkan semua urusan beliau, aamiin.

Okey , bila kita sentuh  pasal promosi dipusat beli belah , ramai orang berebut nak tahu barang apa yang dapat potongan harga tu. Kekadang , barangan yang dipotong harga tu tidak lah mustahak sangat untuk kehidupan seharian tapi oleh sebab harga selepas diskaun  jauh lebih murah dari harga asal , makanya pun terjebak beli lah. Dengan alasan , nanti nak guna senang ,barangnya dah ada ! Bijak sangat sangat kan ?!😍 macam ayat pada 'description' blog maq tu .

 "Kita kongsi pada apa yang kita tahu , yang kita tak tahu , kita tanya ".

Okey ada yang bertanya di group masak masak kat facebok tu, mikro wave model ini  masak apa yang boleh ? Nak adjust apa ? Berapa lama masa nak memasak ? Ayam ,ikan , daging boleh masak dalam ni ke ?  Tanyalah banyak banyak ,bukan kena GST pun . πŸ™Š


Hasil jebakkan !
ingatkan Samsung buat handphone je kihkihkih


Bawah ini adalah yang boleh dan yang tak boleh untuk mikro wave  jenama Samsung model seperti diatas .


🌷  - kalau bakar ayam ,  set kan suhu kepada 450 dan masanya kepada 30-40 minit. Tapi lepas 20 minit  kena check jugak  takut hangus.

🌷 -  kalau  bakar ikan  letak minyak campur gula sapu kat ikan tu dulu, then bakar suhu 450 juga, dengan masa 20-30minit sambil2 check  takut ovecook.

🌷 - jenis ni boleh masak ayam daging etc. Tapi hasilnya tak macam dimasak cara bakar.  Kukus kek pun boleh , lagi cepat. Tapi hasilnya macam kek kukus yang kering.

🌷 -jangan guna bekas seperti  loyang, bekas melamin  nanti rosak mikro wave tu , LEBIH BAIK guna mangkok  atau bekas dari produk tupperware , atau bekas yang ada gambar micro wave atau kaca padu .

Nota mikro terjebak :
Sebetulnya , ini  model terdahulu dari Samsung  ( lihat gambar diatas ) , tapi disebabkan  harganya murah dek harga promosi ,makanya ramai yang dah terrrr beli. Tapi tak tahu nak guna bagaimana . Maq pun terrr jugak . Dan dalam terr beli  , maq pun dah terrr tahu sikit sikit macamana nak guna mikro wave untuk model ini . Semoga info sembang petang ni berguna untuk anda yang dah terrrr tu .πŸ˜‚

Comments

Popular posts from this blog

Kisah barang kemas

Cara geledah blog maq

Kau lah bidadari ,kau lah srikandi