1.4.17

Tips jadi pengasuh

Assalamualaikum..

Alhamdulillah , rajin pulak harini maq nak berkongsi tips . mesti ramai dikalangan suri rumah yang teringin nak jadi pengasuh ,memandangkan zaman serba serbi menaik dan takda langsung niat untuk menurun. setiap saat adalah wang ! salah satu caranya ialah ,jadi babysitter ( pengasuh )  atau biasanya orang akan tanya maq macam ni..

**~ ko kerja ape ni ??

^^~ saya jaga budak je kak..

**~ oowhh ...


ye, hanya jaga budak budak , bapak budak ,datuk budak ya tidak ! haha . bahaya ! okey lah, kalini maq nak berkongsi tips macamana nak jadi seorang pengasuh yang tak payah nak peningkan kepala untuk urus anak asuhan. Kita mulakan dengan pengurusan MASA !

 1 , setkan masa jagaan anda . Kalau masa anda lapang itu hanya ketika waktu siang hari , anda tidak lah digalakan mengasuh lebih waktu sehingga malam hari, ini akan mengganggu masa anda bersama keluarga anda.

2 , jika anda nak jaga baby yang parentnya kerja 8-5 , anda kena kira waktu baby itu dihantar ,bukan waktu parent dia masukk kerja. Jika dia dihantar pada pukul 7.30 am , ya ,ambillah kiraan jagaan bermula dari 7.30 am so ,anda lebih yakin masa anda untuk melakukan penjagaan dan selaras dengan bayarannya. dan pastikan waktu pulangnya parent itu selaras , jangan suka suka dia nak ambil anak . pengasuh ada banyak lagi tugasan  dirumah bila semua ahli keluarganya sudah berkumpul menjelang maghrib.

3 , jika anda mengasuh anak asuhan yang parent berkerja office hour , anda tidak digalakkan mengasuh anak asuhan yang parentnya kerja shif . kerana masa akan jadi lebih panjang . Seorang pengasuh kanak kanak tidak akan mampu mengasuh hingga lebih waktu 15 jam sehari. Ini akan mengganggu sedikit demi sedikit hal berkaitan mental dan fizikalnya tanpa dia sedari.

4 , pastikan pengasuh ada waktu rehatnya dalam seminggu. Menjadi pengasuh lebih letih dari menjadi seorang penebar roti canai. sebabnya pengasuh melakukan kerja dirumah , makanya dia kena hadap 2 kerja dalam 1 masa. Mengasuh dan mengurus rumah.  Manakala penebar roti hanya berkerja bila pelanggan datang dan order. Dan penjual roti canai tidak akan buka kedai 24 jam hanya dengan seorang penebar, ye atau tidak ?

okey , itu sahaja buat kali ini , nanti maq kongsikan lagi tips lain untuk anda yang teringin nak ber berjinak jinak dalam bidang asuhan kanak kanak ini. Bila niat nak bantu suami ni siapa lagi kalau bukan kita ( isterinya) . bukan isteri isterinya okey !

Nota maq? Harini malas nak taip nota lah😂

No comments: