Maq buat drama

Assalamualaikum .
Alhamdulillah , sudah sampai ke syawal yang ke 21. Dan harini Allah masih lagi beri peluang untuk kita diami bumi ciptaanNya. Terima kasih Allah.

Apa yang diharapkan, umur yang dilanjutkan ini merupakan umur yang dilalui dengan keberokatan dan umur yang memberi manfaat. Nak tahu lebih detail pasal umur yang bermanfaat ? Cari di google , maq malas lah nak taip panjang panjang

Pagi tadikan , masa maq pergi ke kebun .

Apaaa? Maq ada "Kebun" ?

Ya! Maq sudah ada kebun. Dan dikebun maq terdapat sebiji pasu pokok limau purut , sebiji pasu pokok daun kesum dan sebiji lagi pasu semaian cili padi. Tadda ! Tu jelah kebun maq setakat ini huhu . Dan  sekali lagi , terima kasih Allah, and thanks for everything.

Apa yang belaku dikebun tadi? Ha maq dapat tangkap "pencuri" ! Percaya tak?

Apaaa ? Maq tangkap pencuri? Dikebun yang cuma ada 3biji pasu tu ?

Ya , betul .. ( buat muka kerek ) nak nengok wajah pencuri tu ? Lihat gambar bawah ini.

Dia buat muka minta simpati le tu
Hmm ..πŸ˜’

Kalau anda nak tahu , dia dah makan hampir separuh daun limau maq , dah naik botak dahan pokok tu. Dah la maq beli dalam keadaan terjebak kat Pasar pagi kat BP tu. Nyonya tu kata" ini pokok banyak bagus , tak mahal lorh , saya bagi awak rm 9.00 " Maq pun cair ,bayar dan pergi sambil menjinjing pokok limau yang " banyak bagus " tu. Kemudian selang beberapa hari ,maq pergi ke pasar tani pulak di Jalan Omar,BP,  maq try tanya anak pokok limau  yang  sama besar macam maq beli sebelum. kata peladang tu , " rm 6.00 je kak. Nak ke?"

 Maq senyum dan geleng kepala . Dalam hati ... Apaaaa ? Rm 6.00 sahaja ??

Adeh 😰😰 ,rupanya ini pokok lagi banyak banyak bagus la ,  hahaha maq dah terjebak. Makanya ,maq anggap je rm 3.00 itu sebagai sedekah kat nyonya yang memang "banyak bagus" haritu .

" asoh , ini pertama dan terakhir tau , baki saya sedekah" - cakap dalam hati ,hahaha dan dan terus jadi sedekah kot.

Dan apa kisah dengan "pencuri " tadi? Okey maq dah ambil keputusan , disebabkan dia dah mencuri dan makan hasil kebun maq tanpa izin ,makanya maq akan beri hukuman!

Maq akan  kurung dia dalam balang , hari hari nanti dia akan dengar bebelan maq , padan muka dia ,nasib kaulah ulat.

Dan maq akan pastikan perbuatan menceroboh dia yang tak bagus  tu , akan digantikan dengan jelmaan seekor rerama yang cantik dalam masa terdekat ini. Maq tak sabar nak tunggu detik indah itu. Hai la ulat , jangan lah kau mati ya. Hehehe


Nota maq : bila orang buat tak elok kat kita , haa jangan bersifat kejam kat dia ,tak payah nak balas dendam ke apa , biarkan je dia , tapi dalam masa yang sama , hari harilah kita doakan dia ,mohon kat Tuhan , agar satu hari nanti dia akan memberi kebaikan pulak kat kita. Hari hari nak buat jahat pun tak boleh jugak kan. Hahahaha detail? Fikirlah sendiri ! Maq malas nak terangkan .

Okey , selamat hari raya . Maaf zahir dan batin.






Comments

Popular posts from this blog

Kisah barang kemas

Cara geledah blog maq

Kau lah bidadari ,kau lah srikandi